Színházat játszunk

A Színházat játszunk c. sorozat játékos bevezetés a színházcsinálás titkaiba, nagy művészekkel (Major Tamás, Garas Dezső — meg zene: Szakcsi Lakatos Bélával. Kevés sóder sok játékkal.)

1. rész – Olvasópróba

A drámai szöveg olyan, mint egy kód, sok minden el van rejtve benne, amit az olvasás során fel kell fedezni. Itt Molière Tartuffe kódolt szövegével játszunk. (Garas Dezső, Tarján Györgyi.) És hogyan kell egy darabot elkezdeni…

2. rész – Hazudik-e a rendező?

Egy darabnak sokféle értelmezési lehetősége van. Itt a Szentivánéji álom-mal játszunk. Egykor játékos tündérmeseként játszották, aztán Peter Brook felfedezte benne a szerelem tragikumát (az elhagyott szerelmes szenvedését). A rész érdekessége: a közönségből akadt vállalkozó aki „megrendezi” Molière Fösvényének egyik jelenetét – Major Tamással. Aztán Babarczy László megoldja a lehetetlen feladatot.

3. rész – Jelbeszéd

A darabot a színész viszi a vállán. Mi az a helyzetgyakorlatokat? És hogyan játszik a színész fizikai alkata (öreg vagy fiatal) – itt Kreon és Antigoné vitájában cseréljük a színészeket: fiatal Kreon-nal más ez az összecsapás, mintha öreg színész játszaná Kreont. (Rajhona Ádám, Márton András)

4. rész – Több nyelven beszélünk

Sokféle színházi stílus van. Mi a groteszk játékhoz látogatunk. Szomory darabban Esztergályos Cecilia. Abszurdként Mrožek Bűbájos éj c. darabját hívjuk: itt ketten ugyanazt álmodják. (Garas D és Márton A – és az álom….)

5. rész – Az élménytől a világképig

Brecht Koldusoperájában énekelnek, Csurka Döglött aknák c. darabjelenetén ma is gurulok a nevetéstől. (Major Tamás és Kállai Ferenc).
Mit tud adni a nézőtéri nevetés?

6. rész – Nézőpróba

A néző is része az előadásnak – „rossz közönség” tönkreteheti a sikerdarabot is. (Wedekind: Kamaraénekes, – Balázs Péter. Kritikussal beszélgetünk a produkció értékelésének nehézségeiről. Amúgy meg Queneau Stílusgyakorlat egy részletével búcsúzunk a sorozattól.
Ja, a sorozat egészét Szakcsi Lakatos Béla improvizációja kísérte minden részben – amit ő a zongorával csinál, ma már klasszikus játék.