Háttéranyag (fogalmak) a Krízispont c. filmhez

A Margin Call vetítése elé

 

A film a 2008-as válság manővereiről. A csillagászati összegű pénzügyi manőverek csapdájáról – valójában a Lehman Brorthers összeomlásának okairól. Ez már egy újfajta kapitalizmus, new financial order, smart money, big money, high finance vezérli, és nem a kormányok irányítják: jobb, ha felébredünk

 

1 A filmen szereplő bank un. „befektetési bank – ami nem betétekből él: értékpapírokat gyárt és ad el – tömegével iszonyú magas profittal. Világszerte, NY-tól Tokióig. (Öt ilyen bank van a világon. Hálózatban vannak, ha egyik bukik, – bukik a másik, mert az üzlethez a pénzt a másik bank adja. De tőlük függenek kormányok, pénzpiacok szerte a világon.

 

2 Mivel foglalkoz a feilmbeli bank? (neve: befeketési bank)

Az üzlet két lépcsős:

1 nagy kockázatú lakáshiteleket adtak olyanoknak, akik csórok, – fedezet a csórók háza, amit ebből a hitelből vesznek. kb. három millió ilyen fószernek adtak hitelt.

2 Ehhez a filmbeli banknak is hatalmas hiteleket kell felvennie más bankoktól, vagyis több pénzt ad ki hitelként, mint amennyi bevétele van – ez a tőkeáttétel. Amit csinálnak: szaknyelven – túlhitelezés=nagy kockázatú kitettség. (pl. a bank – a filmben – 100-at keres (befolyó kamatokból, befektetők pénzéből)  DE egy millát vesz fel más bankoktól és ezt adja ki kölcsönként a házvásárlóknak, hátha bejön a kamatokból – nem jön be. A filmbeli bank nem tudja fizetni, az esedékes lejáratokat, kamatokat: – erre jön rá a film elején kirugott fószer – bukás szélén állnak…

Ezt azonban – utsó pillanatban – egy kurva nagy csalással megakadályozzák. Ez a film magva.)

 

4 A filmen – hogy meneküljenek –  tudva hogy szart adnak el, – minden rossz értékpapírt eladnak – bagóért. Ezzel az ide befektetőket tudatosan tönkre teszik, (A tét a filmen 8 milliárd dollár szar értékpapír… – ez kb. igy volt a 2008-as válságban, a Lehman esetében is. (Amúgy büntetendő cselekmény – ezért nem hagyhatják el a céget a kirugottak 2 évig…nehogy pofázzanak a rendőrségnek…)

 

Vagyis: mások tönkrevágásán menekülnek.

egy darabig deficitesek lesznek, de aztán feltámadnak – és kezdődik, megy minden mint korábban.

 

Itt tartunk ma: ma is e válság utóhatásait éljük.