Handout 5a: Mi a CDS-index a hitelpiacon? updated: 2015 tavasz

Hogyan lehet rajta keresni, hogyan használják, és miért fontos ez a szám?

 

Új pénzügyi eszközként vált népszerűvé a hitelkockázatot kivédő biztosítás, a CDS (credit default swap), vagyis a hitelbiztosítási csereüzlet. Ez eredetileg úgy működött, hogy a hitelező (Alfa hím=hitelt nyújtó) biztosítást köt arra az esetre, ha adósa (Balfácán nevű partnere) nem tudna fizetni. (Persze Alfahim (hitelező) ezért a biztosításért pénzt fizet – mondjuk félévente x buznyákot-  Cicafül-nek, a biztosítást vállalónak.) A hitelező (Alfahím)  nem veszíti el a pénzét, ugyanis Cicafül=a hitelbiztosítás nyújtója, – Balfácán becsődölése esetén kárpótolja, azaz fizet a tényleges adós – Balfácán – helyett. Eddig egyszerű a dolog: Alfahím, – a hitel nyújtója – bebiztosítja magát. Ha akarod, itt abba is hagyhatod, – ez a CDS üzleti főfunkciója.

Mivel a mostani válság egyik kulcsszereplőjéről van szó, működését érdemes egy kissé lebutított példán, számokkal is illusztrálni. Tegyük fel, hogy 10 millióért vettem Balfácán cég kötvényéből – vagyis a cég „tartozik” nekem 10 millióval, amit két év múlva fog visszafizetni. A bizonytalan helyzetre tekintettel megbízok egy harmadik felet (mondjuk Cicafül nevű céget), aki vállalja, hogy visszafizeti nekem a 10 millió forintomat abban az esetben, ha Balfácán tönkremegy, és nem tud fizetni. Cicafül természetesen nem ingyen teszi: évi fél millió forintot fizetek neki a hitelbiztosításért.

A képlet tovább bonyolódik: Balfácán cégére többen is köthetnek hitel-visszafizetési biztosítást. Olyanok is, akik a büdös életben nem adtak egy rongyos petákot se kölcsön Balfácánnak. Cicafül cég ezek biztosítását is vállalja – jó pénzért: ha húsz ügyfele van, és mindegyik fél milliót fizet a biztonságért, és nem megy tönkre Balfácán, akkor Cicafül egy év alatt tíz milliót keres. (nem kell neki a felvett hitelt pótolnia…) Ha viszont bekövetkezik a bukás – Balfácán tényleg tönkremegy – Cicafülnek az összes ügyfelet ki kell fizetnie, – ennyi pénze bizonyára nincs – Cicafülnél is jön a bukás. – A CDS művelet kockázata óriási.

A példából érthető, hogy miért veszi meg a biztosítást a kölcsönt adó fél, de az is érthető, hogy miért jelent jó üzletet a kölcsönt biztosító Cicamicának (a „harmadik félnek”) a biztosítás. Az is szembetűnik, hogy az ügylet óriási kockázatot tartalmaz. A biztosítást nyújtó „kinnlevősége” milliós nagyságrendű lehet – ha Balfácán bukása miatt mindenkit ki kell fizetnie, egyszerre nem tud ennyi pénzzel előállni. Az eset – megtörtént: A Lehman Brothers bank kötvényeire négyszázszoros biztosítást kötöttek – (vagyis olyanok is biztosítást vettek akik nem adtak kölcsönt a Lehmannakl. A kockázatot a CDS kibocsátó (AIG bank) bevállalta, – de a bankcsőd idején képtelen volt a biztosított tétel négyszázszorosát fizetni. Becsődölt.

Fontos további CDS szerep: – legtöbben így használják…

CDS-nek hitelképesség jelző funkciója is van, és fontos szerepe van egy cég, egy ország megítélésében. Az a százalék-arány, hogy egy CDS hány százalékponton áll, az azt mutatja, mekkora az adott ország kockázati besorolása. Vagyis: a normál hitelezési kamathoz a CDS mutatta százalékot kell hozzászámolni a kölcsön felvételekor. (Ha  Ha az ország kockázati besorolása javul, (alacsonyabb a CDS-e) kevesebb kamatot számítanak fel, – olcsóbban jut pénzhez a pénzpiacon.

Magyarország mai – 2015-ös CDS-efelár, amit a hitelkamat felett fizetünk: 2% alá ment. (Volt már 6%-os is.) Igy az ország olcsóbban jut külföldi hitelhez.

Advertisements