Filmszemcsi 2014

Sillabusz – azaz: étlap a félévre

Almási Miklós: A háló foglyai

(filmelemző szeminárium)

Hálózatok foglyai vagyunk: világháló, kapcsolati háló, internetfüggőség, mobil, iPad és Facebook, – egyik nélkül sem tudunk élni – így aztán mindez ma már fontos filmtopic. Másrészt napjainkban – szemünk előtt – zajlik az a nemzetközi vita a titkosszolgálatok, lehallgató rendszerek munkájáról, amiről korábban sejtelmünk se volt: többen kukkolnak utánunk, mint amiről a diktatúrák szimat szakemberei valaha is el tudtak képzelni. (Angela Merkel telefonját lehallgatta a legfőbb szövetségese… botrány, és világraszóló diskurzus: hol van a magánszféra határa? Kell-e nekünk privátszféra egyáltalán – ha a biztonságunk a tét? – ilyen kérdésekkel van tele a médiákat elemző sajtó, tudományos kutatás. Ezen kívül más hálózatokban is élünk: a globalizálódással járó gazdasági, pénzpiaci, bűnözői hálózatokba is bele vagyunk akadva. És persze személyes networköléssel is élünk.

A szeminárium ezért két irányból közelít a kiválasztott filmekhez: egyfelől fogas kérdés: hogyan lehet a megfoghatatlant (a hálót) képileg érzékeltetni. Másfelől, hogy az általunk élt „hálófogoly” lét mit jelent az életben és ebből mennyire kerül bele a filmekbe. Élet ÉS film tehát együtt kerülne elemzésre. Vagyis nemcsak filmnarratíva és forma-elemzésekre gondolok, hanem az élet kínálta háló-konfliktusok – akár villanásnyi – szemlézésére is. Így berkerülhet az elemzésekben az ember-gép viszonya is (ősrégi topic, Verne, H.G.Wells- és egy sor más utópia témája) – szóval ez is.

Elemzésre kerülő filmek:

 1. Winkler, Irvin: A hálózat csapdájában (The Net, 1995, 114 perc)
 2. Spike, Jones: A nő (Her, 2013, 125 perc)
 3. Woody Allen: Match-point 2005 (124 perc)
 4. Mendez, Sam: A szabadság útja (Revolutionary Road, 2008, 112 perc
 5. J. C. Chandor: Krízispont (Margin Call, 2011, 102 perc
 6. Wes Anderson: Grand Budapest Hotel, (2014, 100 perc)
 7. (Ridley Scott: Szárnyas fejvadász (1982, 114 perc) Kultfilm és disztópia az ember-gép viszonyról. Feltételesen veszem be a sorozatba)
 8. tarcsi: a Snowden, Wikileaks stb. ügyek

A sorrend változhat, sőt egyes filmeket is cserélhetek a félév során.

A szeminárium menete: mivel a filmek két órát vesznek igénybe, a tanterem pedig csak másfél órára a miénk, a vetítések alkalmával az óra reggel 9-kor kezdődik. Egyik alkalommal vetítés, másik alkalommal vita, megbeszélés, referátum stb. (Ezek a vita-alkalmak normális időben, vagyis de. 10 órakor kezdődnek.)

Irodalom:

 • Barabási Albert László: Behálózva, a hálózatok új tudománya – 1999
 • Manuel Castells: The Rise of the Network Society, 2000
 • további irodalmakat az órákon adok, – majd kör-emilben közreadom, és itt is olvasható lesz.

Hely, időpont: 40-es terem, kedd, 10 (ill. 9)-fél 12. óra

Jegyek: utolsó előtti órára írásbeli dolgozat (10.000 karakter) egy – listán nem szereplő – film elemzése, illetve referátum vagy sokszori szereplés alapján..

Advertisements